Nieuws overzicht

Pillen

Regels reden van voorschrijven onvoldoende nageleefd

25 februari 2015

Vanaf 1 augustus 2013 zijn artsen wettelijk verplicht om bij bepaalde geneesmiddelen de reden van voorschrijven op het recept te vermelden. Ook zijn artsen verplicht om bij een afwijkende nierfunctie (MDRD/e-GFR) actief de apotheker te informeren.

Pillen

Geen bezwaar biosimilars bij nieuwe patiënten

24 februari 2015

De Federatie Medisch Specialisten ziet geen bezwaren bij het voorschrijven van biosimilars aan nieuwe patiënten. Dat staat in een uitgebreid standpunt over het gebruik van biosimilars. Het standpunt kan door medisch specialisten als praktische leidraad worden gebruikt.

header nieuws

Opleiders en aios gratis naar congres ‘Samen beslissen’

19 februari 2015

Opleiders die met hun aios naar het congres ‘Samen beslissen in de spreekkamer’ willen, kunnen via de Federatie Medisch Specialisten gratis toegang krijgen. De Federatie geeft 40 toegangskaarten weg.

Pensioen

Onderneem actie vanwege je pensioen

16 februari 2015

Ziekenhuizen weigeren in tegenstelling tot andere werkgevers hun werknemers te compenseren voor de nadelige gevolgen van de nieuwe pensioenwet die per 1 januari 2015 is ingegaan.

BOLSbijeenkomst

Verlaag instroom opleiding om toekomstige arbeidsmarktproblematiek te verminderen

13 februari 2015

Op donderdag 12 februari 2015 is tijdens een invitational van Stichting BOLS met alle veldpartijen gesproken over het toewijzingsproces van opleidingsplaatsen in de medisch-specialistische vervolgopleidingen. Minister Schippers geeft al langere tijd aan maximaal op te willen leiden.

IGZ

Hartcentra nemen maatregelen om hartoperaties veiliger te maken

12 februari 2015

Hartcentra hebben maatregelen genomen om besmetting met een zeldzame bacterie te verkleinen. Aanleiding is een melding die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ontving over een patiënt die tijdens een operatie besmet is geraakt met de M.Chimaera bacterie.

Marathonoperaties

Geen vaste regels voor marathonoperaties

9 februari 2015

Chirurgen staan urenlang - soms zelfs meer dan 24 uur - onafgebroken op de vierkante centimeter te snijden en te knippen tussen vitale organen. Pauze nemen of werk overdragen: dat gaat niet zomaar. Zo valt te lezen in een groot artikel in de Volkskrant van 7 februari.

IGZ

IGZ: Goede ontwikkelingen in kwaliteit van zorg

4 februari 2015

‘Ziekenhuizen laten goede ontwikkelingen zien in de kwaliteit van zorg’ meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op basis van het rapport ‘Resultaat Telt Ziekenhuizen 2013’. De IGZ meet deze ontwikkelingen aan de hand van de kwaliteitsindicatoren ziekenhuizen.

Pensioen

Compenseer werkgeversbijdrage voor pensioenpremie

2 februari 2015

Door de nieuwe pensioenwet worden medewerkers in sommige gevallen geconfronteerd met een halvering van hun pensioen.