Nieuws overzicht

Implantaat

Landelijk medisch implantatenregister van start

30 januari 2015

Vandaag wordt het landelijk implantatenregister in gebruik genomen. Minister Schippers van Volksgezondheid besloot tot de bouw van dit register om de traceerbaarheid van medische implantaten te vergroten.

Specialisten

Medisch specialisten: te grote invloed zorgverzekeraars zorgelijk

29 januari 2015

Medisch specialisten maken zich grote zorgen over teveel invloed van de zorgverzekeraars binnen het huidige zorgstelsel. Dat blijkt uit een ledenpeiling waarop 1.400 medisch specialisten reageerden.

Patientveiligheid

Kwaliteitsgelden verbeteren kwaliteitsbeleid

29 januari 2015

Op donderdag 29 januari 2015 is het magazine ‘Kwaliteitsgelden voor de medisch-specialistische zorg’ gepresenteerd tijdens het eerste congres van de Federatie Medisch Specialisten ‘100% Medisch Specialisten’.

Duidelijkheid over medisch noodzakelijke besnijdenis

27 januari 2015

De Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) beschrijft in een nieuwe behandelrichtlijn wanneer een besnijdenis medisch noodzakelijk is.

Samen_Beslissen

Congres Samen beslissen in de spreekkamer

13 januari 2015

Op donderdag 26 maart 2015 organiseren de Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie NPCF en Zorgvisie in Utrecht een congres dat geheel in het teken staat van samen beslissen in de spreekkamer. Artsen en patiënten streven namelijk samen in de spreekkamer naar goede en betaalbare zorg.

Schippers

Film over verbeteringen patiëntveiligheid door VMS veiligheidsprogramma

12 januari 2015

Het gezamenlijke VMS Veiligheidsprogramma van de koepels van ziekenhuizen, verpleegkundigen en medisch specialisten heeft opgeleverd dat de vermijdbare schade en sterfte in ziekenhuizen de afgelopen jaren (sinds 2008) met meer dan de helft is gedaald.

Euthanasie

Arts: euthanasie hoort bij het vak, maar is emotioneel belastend

6 januari 2015

Artsen vinden dat het correct behandelen van een euthanasieverzoek tot hun professionele verantwoordelijkheid behoort.

EenVandaag

Medisch specialisten: onderzoek naar effectiviteit van behandelingen hard nodig

2 januari 2015

Het belang van medische zorgevaluatie stond vandaag centraal in de uitzending van EenVandaag. Uit onderzoek onder ruim 2000 medisch specialisten blijkt dat 61 procent van hen in minstens een kwart van de gevallen niet weet welke behandeling de beste is voor de patiënt.