Nieuws overzicht

Orthopedisch implantatenregister verrijkt met overlijdensdatum

25 september 2014

De Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) is uitgebreid met de overlijdensdatum van mensen met een gewrichtsprothese. Hierdoor is er meer zicht op de levensduur en dus de prestatie van een gewichtsprothese. En dit draagt bij aan het verbeteren van de patiƫntveiligheid.

Peiling wijst uit: behoefte aan ondersteuning bij individualisering opleidingsduur

24 september 2014

Aios en opleiders zijn nog niet klaar om de individualisering van de opleidingsduur in de praktijk vorm te geven. Om dit proces in goede banen te leiden is zowel advies als praktische ondersteuning nodig.

IGZ wijzigt toezicht op verwisselingen in het operatieve proces

19 september 2014

Vorig jaar kondigde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aan dat de operateur, de medisch specialist die de operatie doet, tuchtrechtelijk aansprakelijk zou worden gesteld bij verwisselingen (het verkeerde lichaamsdeel wordt geopereerd) in het operatieve proces als gevolg van een onjuist uitge

KNMG kritisch over Landelijk Meldpunt Zorg

18 september 2014

De werkwijze van het nieuwe Landelijke Meldpunt Zorg baart KNMG zorgen, zo meldt de artsenfederatie in een nieuwsbericht op haar website.

Meerderheid medisch specialisten vindt prijsplafond voor behandelingen onvermijdelijk

18 september 2014

Zeven op de tien medisch specialisten (71%) zijn voor de invoer van een prijsplafond van behandelingen. Dat blijkt uit onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag en de Orde van Medisch Specialisten onder ruim 2000 medisch specialisten.

Zorgakkoord medisch specialistische zorg werpt vruchten af

17 september 2014

Door het zorgakkoord uit 2013 voor de medisch specialistische zorg zijn de zorgkosten voor het eerst sinds jaren minder gestegen. Dit jaar gaat het om een meevaller van 1,4 miljard euro, zo blijkt uit de Miljoenennota 2015.

OMS neemt voorzitterschap BOLS over

15 september 2014

Koop Bosscha neemt namens de Orde van Medisch Specialisten (OMS) het roulerend voorzitterschap van de stichting BOLS over van Ernst Kuijpers (die namens de NFU in BOLS zat). De overdracht vond plaats tijdens de bestuursvergadering van Stichting BOLS op 4 september jl.

Zorgverzekeraar moet niet op de stoel van de dokter gaan zitten

12 september 2014

Zorgverzekeraars hebben een belangrijke rol in het betaalbaar houden van het zorgstelsel. Maar het moet niet zo zijn dat ze op de stoel van de medische professional gaan zitten. Dat zei voorzitter Frank de Grave vandaag in de uitzending van BNR nieuwsradio.

Medisch specialisten uiten zorgen over inkoopbeleid zorgverzekeraars

4 september 2014

In een brief aan Zorgverzekeraars Nederland uit de Orde van Medisch Specialisten (OMS) haar zorgen over het inkoopbeleid van zorgverzekeraars. Aanleiding hiervoor is het eigenhandig verhogen van volumenormen door zorgverzekeraars voor bepaalde aandoeningen.