Nieuws overzicht

'Goed en verdedigbaar resultaat'

31 juli 2013

Het Hoofdlijnenakkoord dat de OMS half juli samen met ziekenhuizen en patiënten sloot met minister Schippers, bouwt voort op De Medisch Specialist 2015. Dat is goed nieuws.

Nederlandse orthopeden haten onveilige heupprothesen

30 juli 2013

Orthopeden in Nederland zijn in 2012 gestopt met het gebruik van metaal-op-metaal heupprothesen. Deze implantaten bleken specifieke problemen te hebben.

Voormalig OMS-voorzitter Valentijn overleden

30 juli 2013

Voormalig voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten (OMS)  Rob Valentijn is op 66-jarige leeftijd overleden. Valentijn was internist-nefroloog en intensivist en voorheen werkzaam in het HagaZiekenhuis in Den Haag.

Akkoord medisch specialistische zorg: zet in op doelmatige en betaalbare zorg van hoge kwaliteit

16 juli 2013

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft vandaag het akkoord naar buiten gebracht voor de medisch-specialistische zorg. Het akkoord is mede ondertekend door de Orde van Medisch Specialisten (OMS), de ziekenhuizen, de verzekeraars en patiënten en geeft vertrouwen voor de toekomst.

Medewerkers umc’s gaan pensioen opbouwen bij PFZW

9 juli 2013

LOAZ (overleg van werkgevers en werknemersorganisaties van de umc's) ABP en PFZW hebben een principeovereenkomst gesloten over de overgang van de pensioenaanspraken en de pensioenrechten van (ex)medewerkers van umc’s.

OMS wil meer focus op infectiepreventie

4 juli 2013

In Nederlandse ziekenhuizen loopt gemiddeld 7 procent van de patiënten een ziekenhuisinfectie op. Dat is 1 procent hoger dan het Europese gemiddelde. Dat blijkt uit een studie van European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) in Stockholm.

OMS ondersteunt specialisten Ruwaard van Putten

4 juli 2013

De overname van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis (RPZ) in Spijkenisse heeft mogelijk grote gevolgen voor de medisch specialisten die daar werkzaam zijn. De Orde van Medisch Specialisten (OMS) ondersteunt haar leden in de onderhandelingen over nieuwe contracten.

Reden van voorschrijven op recept en labwaarden uitwisselen

2 juli 2013

Vanaf 1 augustus 2013 zijn artsen wettelijk verplicht om bij bepaalde geneesmiddelen de reden van voorschrijven op het recept te vermelden. Ook zijn artsen verplicht om een afwijkende nierfunctie (MDRD/e-GFR) actief aan de apotheker te verstrekken.

Medisch Specialisten Patiëntveiligheid: focus op infectiepreventie

2 juli 2013

Kennisdelen is een cruciale factor in het verbeteren van de patiëntveiligheid in de Nederlandse ziekenhuizen. Medisch specialisten hebben daarom dringend behoefte aan een digitale omgeving waar ervaringen en resultaten gedeeld kunnen worden.