29 jun 2021

Webinarreeks nieuwe Europese wetgeving voor medische technologie

Online bijeenkomst

Dinsdag 29 juni 2021, 16.30 - 17.30 uur: ‘Inkoop aspecten'
Beschikbaarheid Medische hulpmiddelen & IVD’s en de relatie met leveranciers
 
Op 26 mei 2021 wordt nieuwe Europese wetgeving van kracht op het gebied van medische technologie (Medical Devices Regulation, MDR). Een jaar later geldt dit voor wetgeving op het gebied van in vitro diagnostiek (In Vitro Diagnostic Regulation, IVDR). De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) en de Federatie Medisch Specialisten organiseren een reeks webinars over wat dit betekent voor zorginstellingen en welke veranderingen relevant zijn voor het werk van artsen, zorgmedewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen. In dit zesde webinar staat de vraag centraal of het aanbod van medische hulpmiddelen en IVD’s verschraalt als gevolg van de MDR en IVDR en hoe zorginstellingen zich hierop kunnen voorbereiden. Daarnaast is er aandacht voor de veranderende relatie tussen zorginstellingen en leveranciers als gevolg van de MDR en IVDR. 

Voor wie?

Dit webinar is bedoeld voor artsen, verpleegkundigen, laboratoriumspecialisten, laboranten, medewerkers van ondersteunende afdelingen zoals Inkoop, (software) ontwikkelaars, biomedisch technologen, klinisch fysici, klinisch technologen, medisch technici en onderzoekers, die op enigerlei wijze te maken hebben met het aanschaffen van medische hulpmiddelen en IVD. Bent u betrokken bij de aanschaf van medische hulpmiddelen en/of IVD’s of bent u daarvan eindgebruiker, dan biedt dit webinar u de gelegenheid om actuele en relevante kennis op te doen over de impact die de MDR heeft op de beschikbaarheid van medische hulpmiddelen en de relatie met leveranciers.
 

Wat kunt u verwachten?

In een programma van een uur gaan we in op de vandaag al zichtbare verschraling van het aanbod van medische hulpmiddelen en IVD’s en bespreken we de voorbereidingen die een zorginstelling kan treffen. Ook wordt besproken wat er als gevolg van de MDR en IVDR verandert in de relatie met leveranciers zodat u goed voorbereid bent op contractbesprekingen en de vragen van leveranciers gefundeerd kunt beantwoorden. 

Naast de NFU handvatten ‘Beschikbaarheid ’ en ‘Post Market Surveillance’ bespreken we een aanpak die zorginstellingen kunnen volgen. Bovendien is er ruimte voor vragen. Na afloop worden de vragen en antwoorden beschikbaar gesteld.

Programma

 • Inleiding
 • Verschraling van het aanbod van medische hulpmiddelen en IVD’s 
  • Wat zijn de redenen?
  • Hoe kan een zorginstelling zich hierop voorbereiden?
 • Veranderingen in de relatie met leveranciers 
  • Waar moet u op letten? 
 • Tips en aandachtspunten 
 • Beantwoording van vragen 
 • Afsluiting

Het webinar wordt geleid door experts die hun up-to-date kennis graag met u delen. Sprekers zijn Rene Boerdijk (directeur Inkoop Amsterdam UMC, locatie AMC) en Gerwin Meijer (directeur IAZ, InkoopAlliantie Ziekenhuizen).

Aanmelden

U kunt zich direct en eenvoudig aanmelden via deze link. Na aanmelding ontvangt u een uitnodiging met de link naar het webinar.