01 dec 2020

Platform Innovatie

DIGITALE BIJEENKOMST

Tijdens het Platform Innovatie van de Federatie Medisch Specialisten staan innovaties centraal die een boost hebben gekregen door COVID-19. Bijvoorbeeld videoconsulten en andere vormen van digitale communicatie, draadloze monitoring van patiënten en een landelijke Beeldbank
Radiologie. Wat kunnen we hiervan leren? Laat u inspireren door vier pitches uit de praktijk.

Datum en tijd

Dinsdag 1 december 2020, 17.00-18.00 uur (via Zoom).

Programma

Inspirerende sprekers uit de praktijk delen hun kennis en ervaringen over de volgende vier onderwerpen: 
  • Beeldbellen
Videoconsulten worden nu in deze COVID-19 periode steeds belangrijker. Maar het implementeren en opschalen van deze videoconsulten, hoe doe je dat? Esther Barsom en Marlies Schijven delen in deze presentatie hun ervaringen, de anekdotes van de werkvloer en hun lessons learned in dit traject.

Sprekers:
Esther Barsom, arts-onderzoeker Amsterdam UMC
Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie Amsterdam UMC 
  • Wireless patiënt monitoring
Het implementeren van draadloze monitoring van patiënten op een verpleegafdeling kost normaal gesproken al snel een jaar. Door de uitbraak van COVID-19 is in het UMC Utrecht een remote monitoring systeem op de cohort afdeling in slechts enkele dagen geïntroduceerd. Tijdens deze presentatie delen we een aantal lessons learned en krijgt u een inkijkje in de toekomst van remote monitoring van patiënten binnen en buiten de ziekenhuismuren. 

Sprekers:
Martine Breteler, technisch geneeskundige UMCU
Cor Kalkman, hoogleraar anesthesiologie UMCU 
Karin Kaasjager, hoogleraar acute geneeskunde UMCU
  • Digitaal contact patiënten, ook na de coronacrisis heel gewoon!
Dat digitaal communiceren met je patiënten helpt en ondersteunt bij het continueren van zorg, is duidelijk geworden de afgelopen tijd. Maar wat zijn de redenen om digitaal contact een vast onderdeel van je zorgtrajecten in het ziekenhuis te maken? De sprekers nemen u tijdens deze sessie graag mee in de kansen en uitdagingen met digitaal contact in de dagelijkse praktijk, nu en in de toekomst. 

Sprekers:
Erik Kapteijns, longarts Rode Kruis Ziekenhuis
Godfried Bogaerts, directeur Beter Dichtbij 
  • BeeldBank Radiologie
Naar aanleiding van COVID-19 is de lang gekoesterde wens van een landelijke ‘BeeldBank Radiologie’ in versnelling gekomen. Deze beeldbank heeft als eerste gebruikerscasus het verzamelen van diagnostische beelden en bijbehorende klinische informatie via het ‘Nederlands Covid InitiatieF (NCIF). Deze data wordt gebruikt voor het trainen en valideren van Kunstmatige Intelligentie. Het is de bedoeling om later andere onderwerpen toe te voegen en aan te sluiten bij buitenlandse initiatieven. 

Spreker: 
Hildo Lamb, hoogleraar Radiologie LUMC 

Aanmelden

Het Platform Innovatie is gratis toegankelijk en wordt geleid door Jelle Ruurda en Iris Verberk, bestuursleden van de Federatie Medisch Specialisten. Mis het niet en meld u nu aan