18 nov 2019

Platform Innovatie

Anatomiegebouw Utrecht

Thema: 3D-technologie

Nieuwe toepassingen zoals 3D-geprinte anatomische modellen, virtuele operatieplanningen en robotica hebben grote impact op uw werk. Ze helpen om de zorg steeds meer te vernieuwen en verbeteren. Wat zijn de mogelijkheden en waar liggen de beperkingen? Welke regelgeving is van toepassing en hoe kun je 3D-toepassingen op de werkvloer implementeren? Een hoogleraar, een aios, een medisch specialist en een arts onderzoeker geven hun visie hierop aan de hand van inspirerende voorbeelden, gevolgd door een debat.  
 • Thomas Maal - Hoogleraar 3D-Technologie in de Gezondheidszorg en coördinator Radboudumc 3D Lab. Maal is gespecialiseerd in innovatieve 3D-technologieën en zet zich in voor effectieve implementatie daarvan in de praktijk. 
 • Lars Brouwers – aios chirurgie Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis, (mede) oprichter van het 3D lab in het ETZ, traumachirurgische 3D lab in het Radboudumc en het 3D lab in het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone. Zijn onderzoeksproject naar de toepassing van 3D-printing in de chirurgie won diverse awards. 
 • Moyo Kruyt, orthopedisch chirurg, en Koen Willemsen, 3D-specialist en arts-onderzoeker bij het UMCU. Zij realiseerden een medische wereldprimeur: het 3D-printen en inbrengen van een wervelkolomprothese ter voorkoming van een dwarslaesie. 

Pitches

Na het plenaire deel geven drie medisch specialisten een korte pitch van een innovatie waar zij zelf nauw bij betrokken waren.

 • Ferrie Harberts - revalidatiearts  basalt revalidatie
  In het MAT-Fieldlab werken medisch specialisten samen met o.a. patiënten, zorgverleners, bedrijven, ICT-specialisten, onderzoekers en innovators aan innovatieve technologische oplossingen om de revalidatiezorg te verbeteren. 
 • Eduard Holman – cardioloog LUMC
  Holman werkt aan het toepassen van deep learning technieken (data-analyse) in de echocardiografie. Met als doel om uiteindelijk deze kennis ook bij minder gespecialiseerde dokters te brengen, zoals de huisarts. 
 • Xander Zuidema- anesthesioloog Diakonessenhuis 
  Verplaatsing van complexe pijnbehandeling bij patiënten met kanker naar de thuissituatie geeft goede resultaten en minder bijwerkingen maar vergt een complexe logistiek. Door goede samenwerking tussen de eerste en tweede lijn is deze thuismedicatie toch mogelijk gemaakt.  

Wanneer?

Maandag 18 november 2019, 16.00 – 20.00 uur (incl. buffet), in het Anatomiegebouw in Utrecht. 

Het is helaas niet meer mogelijk om u aan te melden voor de bijeenkomst op 18 november. 

Accreditatie

ABAN, NVZA, NVKC en NVKF hebben de bijeenkomst van het Platform Innovatie geaccrediteerd met 3 punten.

 

 

 

Over het Platform Innovatie

Hoe onderscheiden we innovaties die werken van innovaties die niet werken? Hoe kunnen we innovaties die werken sneller opschalen zodat ze breder kunnen worden toegepast? Binnen het Platform Innovatie kunnen medisch specialisten kennis uitwisselen, elkaar inspireren en gezamenlijk initiatieven opstarten. Uiteindelijk wil de Federatie hiermee de innovatiecultuur versterken bij medisch specialisten en zorgen dat innovaties sneller en beter landen in de praktijk.

Heeft u het laatste Platform Innovatie gemist? Lees het nieuwsbericht en bekijk de foto's.