Adviseur

Een organisatie in beweging

Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten is een jonge en snel groeiende organisatie die zijn expertise inzet voor kwaliteitsverbetering van de medisch specialistische zorg in Nederland. Als Kennisinstituut helpen wij ruim 22.000 toegewijde dokters in ziekenhuizen en instellingen dit waar te maken zodat 17 miljoen Nederlanders kunnen rekenen op de beste zorg ter wereld.
 
In het Kennisinstituut, bestaande uit ruim 55 zelfstandig werkende professionals, komen wetenschap, beleid en praktijk samen. Vanuit deze brede basis kunnen wij de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten adviseren en begeleiden bij het opzetten en uitvoeren van kwaliteitsbeleid en bijbehorende instrumenten zoals richtlijnen, kwaliteitsvisitatie, kwaliteitsmeting en keuzehulpen. Ook ondersteunen wij hen bij het ontwikkelen van kennisagenda’s en het opzetten van geïntegreerd kwaliteitsbeleid, waarin de verschillende kwaliteitsinstrumenten elkaar versterken. Vragen die wetenschappelijke verenigingen hebben zijn bijvoorbeeld: Wat is de toegevoegde waarde van een nieuwe behandeling ten opzichte van de huidige praktijk? Waaraan kun je een goede vakgroep medisch specialisten herkennen en hoe kunnen andere vakgroepen daarvan leren? Wat zijn de belangrijkste onderwerpen voor toegepast wetenschappelijk onderzoek die op korte termijn de zorg kunnen verbeteren? 
 
Ter versterking van ons team zijn wij op zoek naar een: 
 

Adviseur

32-40 uur per week
 

Jouw bijdrage aan het zorgveld

Richtlijnontwikkeling is de kernactiviteit van het Kennisinstituut. Je kunt echter ook bij andere kwaliteitsprojecten betrokken worden, zoals het ontwikkelen van kennisagenda’s, het vormgeven en uitvoeren van kwaliteitsvisitaties, of het ontwikkelen van producten voor patiënten. 
 
Je werkzaamheden zijn divers: 
  • Het opzetten en uitvoeren van projecten op het gebied van kwaliteit van de medisch-specialistische zorg. Je speelt een rol in het acquireren van projecten en het opstellen van projectvoorstellen en begrotingen.
  • Het ondersteunen van het proces van richtlijnontwikkeling. Dat betekent het bewaken van de voortgang, het organiseren van vergaderingen, het adviseren van werkgroepen en het contact onderhouden met werkgroepleden (medisch specialisten en andere zorgprofessionals) met betrekking tot het schrijven van teksten over verschillende ziektebeelden. De ene richtlijn gaat bijvoorbeeld over de behandeling van botbreuken, de andere over diabetes bij kinderen. 
  • Het uitvoeren van systematische literatuuranalyses. Dit doe je in nauw overleg met de informatiespecialist en de betrokken medisch specialisten. Je adviseert over het opstellen van de vraagstelling en de selectie van de literatuur; daarnaast verzorg je de systematische samenvatting en beoordeling van het wetenschappelijk bewijs. Deze resultaten bespreek je met de werkgroep.
  • Bij kwaliteitsvisitaties ontwikkel je samen met medisch specialisten instrumenten voor intercollegiale toetsing, ondersteun je de visitaties zelf en verzorg je de verslaglegging.
  • Bij het ontwikkelen van kennisagenda’s en producten voor patiënten begeleid je werkgroepen en adviseer je over de methodiek. 
  • Daarnaast kun je een bijdrage leveren aan trainingen voor medisch specialisten op het gebied van richtlijnontwikkeling of visitatie, of deelnemen aan een van onze kennisfora die zich bezighouden met methodiekontwikkeling en innovatie. 
 
Je maakt deel uit van een team adviseurs. Ieder team heeft een aandachtsgebied (bijvoorbeeld vrouw/kind, operatief proces of cognitie/gedrag). Op die manier kun je je verdiepen in een bepaald onderwerp. We bieden je daarnaast trainingen om je persoonlijke vaardigheden verder te versterken, bijvoorbeeld op het gebied van time management, het systematisch samenvatten van wetenschappelijke literatuur en/of adviesvaardigheden (als je iets meer ervaring hebt opgedaan in de praktijk). Als adviseur functioneer je na een inwerkperiode als projectleider van een project. Afhankelijk van je ontwikkeling werk je op steeds complexere projecten. Als je meer ervaren bent begeleid je ook nieuwe collega’s op projecten.

Een professional met een analytische blik

Voor deze functie zoeken wij een proactieve, analytische en sociale collega. Je bent bij voorkeur gepromoveerd en weet wetenschappelijke ontwikkelingen te vertalen naar de praktijk. Je kunt omgaan met verschillende belangen van betrokken partijen. Je kunt goed samenwerken met medisch specialisten en collega’s en bent sterk in je communicatie, zowel mondeling als schriftelijk (Nederlands en Engels). Daarnaast leer je snel en maak je je nieuwe onderwerpen op het gebied van kwaliteit van zorg snel eigen.
 
Tijdens de selectie van de kandidaten letten we verder op de volgende punten: 
  • Afgeronde (bio)medische opleiding (geneeskunde, gezondheidswetenschappen, of vergelijkbare opleiding); 
  • Kennis en ervaring op het gebied van epidemiologie en onderzoeksmethoden;  
  • Ervaring met projectmatig werken en met het leiden van projecten;  
  • Circa 3 jaar relevante werkervaring. 

Een totaalpakket

Werken bij het Kennisinstituut levert meer op dan alleen een uitstekend pakket van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Je werkt bij ons samen met sociale en enthousiaste collega’s in een prettige, informele omgeving. Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Het salaris is afhankelijk van niveau en ervaring. 

Informatie en sollicitatie

Informatie over de functie kun je opvragen bij Dunja Dreesens, senior adviseur/teamleider, tel 06-30 53 87 48, d.dreesens@kennisinstituut.nl of bij Margreet Pols, adjunct directeur, tel 06-13 34 84 09, m.pols@kennisinstituut.nl.
 
Je reactie zien wij graag zo spoedig mogelijk maar uiterlijk 29 september tegemoet. Je kunt je sollicitatie, voorzien van een CV en een motivatie, sturen naar vacatures@demedischspecialist.nl t.a.v. Miranda Schmitt (P&O) met als onderwerp ‘Adviseur Kennisinstituut’. 
 
Van bemiddeling en acquisitie door derden of ZZP-ers wordt geen gebruik gemaakt en hier wordt niet op gereageerd. Tijdens deze sollicitatieprocedure hanteren we de sollicitatiecode van de NVP.